Έκθεση Εικαστικών Καλλιτεχνών της Λατινικής Καθολικής Κοινότητας, Νοέμβριος 2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πραγματοποιήθηκαν στις 10 Νοεμβρίου 2018 στο Δημοτικό Πολιτιστικό Κέντρο Πάνος Σολωμονίδης στη Λεμεσό τα εγκαίνια έκθεσης 14ων Εικαστικών Καλλιτεχνών της Λατινικής Καθολικής Κοινότητας Η έκθεση διοργανώθηκε από την Εκπρόσωπο της Λατινικής Κοινότητας στη Βουλή των Αντιπροσώπων και τον Δήμο Λεμεσού και τα εγκαίνια τελέστηκαν από τον Δήμαρχο Λεμεσού κο. Νίκο Νικολαΐδη. Η κα. Μαντοβάνη στον χαιρετισμό της αναφέρθηκε στους διπλούς στόχους της Έκθεσης

•Να προβληθεί η ενεργή παρουσία, αλλά και τον ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Λατινική Κοινότητα στην σύγχρονη Κυπριακή κοινωνία.

•Και να δοθεί ταυτόχρονα η ευκαιρία στους Λατίνους καλλιτέχνες να παρουσιάσουν τα έργα τους, τα οποία απορρέουν μέσα από δικά τους βιώματα και εμπειρίες.

Στα εγκαίνια παρευρέθηκαν ο Επίτροπος Προεδρίας κος. Φωτίου, εκ μέρους του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κος. Γιάννης Ευθυμίου Επαρχιακός Επιθεωρητής, ο Βουλευτής Λεμεσού ΔΗΣΥ κος. Ευθύμιος Δίπλαρος, κος. Αντρέας Κουσιουμής, Βοηθός Αρχηγός Αστυνομίας, φίλοι και μέλη της Λατινικής Κοινότητας.

H Λατινική κοινότητα τιμά τον Γλαύκου Κληρίδη σε εκδήλωση στο Σπίτι των Λατίνων, 19 Ιουνίου 2019

PRESS RELEASE

Σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Εκπρόσωπος της Λατινικής Κοινότητας στη Βουλή των Αντιπροσώπων, κα. Αντωνέλλα Μαντοβάνη, την Τετάρτη 19 Ιουνίου 2019 στο «Σπίτι των Λατίνων» στη Λευκωσία, η Λατινική κοινότητα θέλησε να τιμήσει την Συμβολή του πρώην Προέδρου Γλαύκου Κληρίδη στη συνταγματική αναγνώριση της Λατινικής Κοινότητας.

Η εκδήλωση συμπεριλάμβανε φωτογραφικό υλικό του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας που απεικονίζει την διαχρονικότητα της σχέσης του Γλαύκου Κληρίδη με τους Λατίνους και χαιρετισμό για τον Γλαύκο Κληρίδη ως πολιτικό και ως φίλο της Θρησκευτικής Ομάδας Λατίνων.

Οι παρευρισκόμενοι είχαν επίσης την ευκαιρία να δουν την προσωπική συλλογή ποτηριών Μουράνο που ξεκίνησε το ζεύγος Γλαυκού Κληρίδη μετά από επίσκεψη τους στο Μουράνο, Βενετίας. Η συλλογή, δωρεά της οικογένειας, θα εκτίθεται μόνιμα στο Σπίτι Των Λατίνων που έχει σαν στόχο να προβάλει την συμβολή και την παρουσία της Θρησκευτικής Ομάδας των Λατίνων στην Κυπριακή κοινωνία, μέσω εκθέσεων, συναντήσεων και πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Άλλες εκδηλώσεις από ανεξάρτητες οργανώσεις που χρησιμοποίησαν το «Σπίτι Των Λατίνων» στην Λευκωσία, 2019-2020

PRESS RELEASE

Απογευματινό Παιδικό Καρναβάλι 10 Φεβρουαρίου 2018 (διοργανωτές Γραφείο Εκπροσώπου Λατινικής Κοινότητας και Kiara Tim Art Studio).

Με μεγάλη επιτυχία διοργανώθηκε το Παιδικό Καρναβαλίστικο Πάρτι όπου συμπεριλάμβανε εργαστήρι κατασκευής μάσκας, photo booth (από «Ιn Photobooth”), face painting, μακιγιάζ για τις κυρίες (από Χριστίνα Σιαχινιάν – Mademoiselle Aesthetic) αφήγηση παραμυθιών με ζωντανή μουσική. Επίσης η Φιλανθρωπική Αδελφότητα Αγίου Αντωνίου πρόσφερε καφέ και γλυκά για ενίσχυση του φιλανθρωπικού της έργου. Την εκδήλωση στήριξε η Χλόη Φιλίππου με την πώληση των κοσμημάτων της Fairy Dreams Jewellery – τα έσοδα από τα κοσμήματα δόθηκαν στη Φιλανθρωπική Αδελφότητα Αγίου Αντωνίου

Έκθεση Art & Craft, 2-3 Μαρτίου 2018

Διοργανωτής το μέλος της κοινότητας μας Kattya Glavina όπου διάφοροι καλλιτέχνες παρουσίασαν το έργο τους και μέρος των εσόδων δόθηκαν στης Φιλανθρωπική οργάνωση «Saint Joseph's Shelter for Foreign Workers».

“Γυναίκα, η κρυμμένη δύναμη”, 10 Μαρτίου 2018

Εργαστήρι για προβληματισμό διοργανώθηκε από το μέλος της Κοινότητας μας Κιάρα Τίμμ και την Πλατφόρμα Ίχνη με επίκεντρο συζήτησης την ενίσχυση του ρόλου της γυναίκας στην σημερινή κοινωνία.

Εικαστική Ομαδική Έκθεση, 21-29 Σεπτεμβρίου 2018

Διοργανώθηκε με επιτυχία από το μέλος της κοινότητας μας Κιάρα Τίμμ, εικαστική ομαδική έκθεση με 7-8 καλλιτέχνες με πίνακες/αγγειοπλαστική/κεραμικά.

Εκδήλωση διαμαρτυρίας ενάντια στο μίσος από Πολωνoύς Καλλιτέχνες, 19 Οκτωβρίου 2019 & Έκθεση ζωγραφικής, χαρακτικής, σχεδίου και υφαντών καλλιτεχνίδων από την Πολωνία, 9 Νοεμβρίου 2019

Οι δύο εκδηλώσεις οργανώθηκαν από το μέλος της Λατινικής Κοινότητας κυρία Ούρσουλα Σαββοπούλου σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύνδεσμο Πολωνών Κύπρου ΜALWA.

Εκδήλωση Cyprus International Film Festival, 22-30 Νοεμβρίου 2019

Φιλοξενήθηκαν διαδραστικά εργαστήρια στο πλαίσιο του Cyprus International Film Festival στο Σπίτι των Λατίνων, με συμμετέχοντες από διάφορες χώρες. Διοργανωτής Πέτρα Τερζή CEO του Cyprus International Festival.

Δράσεις Σωματείων Λατινικής Κοινότητας (με την στήριξη του γραφείου της Εκπροσώπου Λατινικής Κοινότητας)

PRESS RELEASE

Οργανωθήκαν συναντήσεις του σωματείο Νεολαίας Λατινικής Κοινότητας για γνωριμία με άλλους νεαρούς Λατίνους στη Λευκωσία, Λάρνακα και Λεμεσό (με την στήριξη της Εκπροσώπου Λατίνων).

Ημερίδα Υγείας (διοργανωτής Νεολαία Λατινικής Κοινότητας) 6 Απριλίου 2019.

Η ημερίδα διοργανώθηκε στις 6 Απριλίου στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας που γιορτάζεται στις 7 Απριλίου. Η ημερίδα συμπεριλάμβανε Λιπομέτρηση για ενήλικες από τον Σύνδεσμο Διαιτολόγων και Διατροφολόγων Κύπρου, Αιμοδοσία από το Κέντρο Αίματος του Υπουργείου Υγείας, Παρουσίαση για τη Στοματική Υγιεινή από τον Δρ. Christis Isseyegh και γυμναστική για παιδιά από τον Σάββα Πούμπουρα.

Διαλέξεις για τη Ιστορία των Λατίνων στη Λεμεσό (διοργανωτής το νεοσύστατο Σωματείο «Θρησκευτική Ομάδα Λατίνων Κύπρου)

«Η διαμόρφωση της κυπριακής διαλέκτου κατά την περίοδο της λατινικής κυριαρχίας (1191-1571)»

Ομιλητής: Δρ. Άγγελ Νικολάου-Κονναρή, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο Κύπρου. Η παρουσίαση έγινε την Τρίτη 29 Σεπτ. 2020 στον εξωτερικό χώρο του Παττίχειου Ιστορικού Αρχείου και Κέντρο Μελετών του Δήμου Λεμεσού στις 19,30

«Τα προξενεία των Λατίνων κατά την Οθωμανική περίοδο»

Ομιλητής: Δρ. Θεοχάρης Σταυρίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Τουρκικών Σπουδών και Μεσανατολικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Κύπρου Η παρουσίαση έγινε την Τρίτη 13 Οκτ. 2020 στον εξωτερικό χώρο του Παττίχειου Ιστορικού Αρχείου και Κέντρο Μελετών του Δήμου Λεμεσού στις 19,30

Μουσική Βραδιά στη Λευκωσία 21 0οτωβρίου 2020 (διοργανωτής «Θρησκευτική Ομάδα Λατίνων Κύπρου»)

Το σκεπτικό της βραδιάς ήταν να βρεθούν μαζί μέλη της κοινότητας σε ευχάριστο περιβάλλον, με τη Βανέσσα Μεγαλέμου να αναλαμβάνει το μουσικό κομμάτι με ρετρό τραγούδια (μέλος της Λατινικής Κοινότητας). Η μουσική βραδιά πραγματοποιήθηκε στο ταβερνάκι «Τσιμπουράκι-Μεζεδάκι» στη Λευκωσία.

Έκθεση της Βουλής των Αντιπροσώπων με θέμα «Οι Λατίνοι της Κύπρου» - Λευκωσία 10-16 Οκτωβρίου 2019 και Λεμεσό 28 Ιουλίου -19 Οκτωβρίου 2020

PRESS RELEASE

Μετά από εισήγηση μου προς τον Πρόεδρο της Βουλής για μια εκδήλωση της Βουλής για τους Λατίνους της Κύπρου, έκθεση με θέμα «οι Λατίνοι της Κύπρου» στεγάστηκε στην αίθουσα «Καστελλιώτισσα» Λευκωσίας τον Οκτώβριου 2019. Η έκθεση περιλάμβανε ιστορικό και φωτογραφικό υλικό καθώς και αντικείμενα συνδεδεμένα με τη μακραίωνη παρουσία των Λατίνων στην Κύπρο.

Στα πλαίσια των εορτασμών για τα εξηντάχρονα της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας πραγματοποιήθηκε στη Λεμεσό επανάληψη της έκθεσης «Οι Λατίνοι της Κύπρου». Η έκθεση στη Λεμεσό παρουσιάστηκε και στην αγγλική και την ιταλική γλώσσα.

Ξεκινώντας από τις περιόδους της Φραγκοκρατίας και της Ενετοκρατίας στην Κύπρο, η έκθεση παρουσίαζε την εγκατάσταση και την πορεία της Λατινικής Εκκλησίας στην Κύπρο, την ανέγερση ναών και οχυρωματικών έργων, τις λατινικές επιρροές στην ορθόδοξη εκκλησιαστική αρχιτεκτονική, καθώς και τη σημαντική επίδραση της παρουσίας των Λατίνων στο κυπριακό γλωσσικό ιδίωμα και στα τοπωνύμια του τόπου μας.

Επίσης, ένα μεγάλο μέρος της έκθεσης αφιερώθηκε τη δράση των μελών της θρησκευτικής ομάδας των Λατίνων στους τομείς της εκπαίδευσης, της κοινωνικής προσφοράς και της φιλανθρωπίας.

Για την ετοιμασία και την παρουσίαση της έκθεσης τόσο στη Λευκωσία όσο και στη Λεμεσό χρησιμοποιήθηκε υλικό που προσφέρθηκε ευγενώς από το Ιστορικό Αρχείο Φοίβου Σταυρίδη-Αρχεία Λάρνακας, τα αρχεία του Κολεγίου Τέρρα Σάντα, της Σχολής Αγίας Μαρίας Λεμεσού, των Σχολών Αγίου Ιωσήφ Λάρνακας και Λευκωσίας, του Τάγματος Αγίου Ιωσήφ της Εμφανίσεως Λάρνακας, καθώς και από ιδιωτικές συλλογές.

Σειρά διαλέξεων σε συνεργασία με καθηγητές του του Πανεπιστημίου Κύπρου, Ιανουάριο-Απρίλιο 2019

PRESS RELEASE

Σε συνεργασία με το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, οργανώθηκε σειρά διαλέξεων με θέμα την παρουσία και επιρροή των Λατίνων στη Κύπρο κατά την τελευταία χιλιετία.

Οι διαλέξεις ήταν ανοικτές προς στο κοινό – είσοδος ελεύθερη.

Το Πανεπιστήμιο Κύπρου είχε εκδώσει πιστοποιητικά παρακολούθησης για κάθε διάλεξη.

Οι διαλέξεις ήταν οι ακόλουθες:

Η Κύπρος κάτω από την Λατινική κυριαρχία (1191-1571)
Δρ. Άγγελ Νικολάου-Κονναρή, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο Κύπρου.
Τρίτη 22 Ιαν. 2019 στο Παττίχειο Ιστορικό Αρχείο και Κέντρο Μελετών, Λεμεσός (στα Ελληνικά)

«Η καλλιτεχνική δημιουργία στην Κύπρο των Λουζινιανών και Ενετών»
Δρ. Μιχάλης Ολύμπιος, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο Κύπρου.
Τρίτη 29 Ιαν.2019 στο Κέντρο Εικαστικών Τεχνών και Έρευνας (CVAR), Λευκωσία, (στα Αγγλικά)

Οι Λατίνοι της Κύπρου μετά την Οθωμανική κατάκτηση του 1570/1: προσφυγιά, εξελληνισμός, εξισλαμισμός
Υποψήφιος Διδάκτωρ Βαλάντης Παπαδάμου, Διατμηματικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα στις Βυζαντινές Σπουδές και τη Λατινική Ανατολή, Τμήμα Ιστορίας- Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο Κύπρου. Τρίτη 19 Φεβρ. 2019 στο Κέντρο Εικαστικών Τεχνών και Έρευνας (CVAR), Λευκωσία (στα Ελληνικά)

Η λατινική κοινότητα κατά τον 18ο αιώνα
Δρ. Ιωσήφ Χατζηκυριάκος, Διευθυντής Ιδρύματος Φοίβου Σταυρίδη Τρίτη 19 Μαρτίου στο Ίδρυμα Φοίβου Σταυρίδη, Λάρνακα (στα Ελληνικά)

Τα προξενεία των Λατίνων κατά την Οθωμανική περίοδο
Δρ. Θεοχάρης Σταυρίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Τουρκικών και Μεσανατολικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Κύπρου. Τρίτη 2 Απριίου, στο Ίδρυμα Φοίβου Σταυρίδη, Λάρνακα (στα Ελληνικά)

«Τραγούδι, Ζωγραφική και αερομοδελισμός - μια γιορτή για τον Αρμάνδο Τζιοζεφέν», 18 Σεπτεμβρίου 2019

PRESS RELEASE

Στις 18 Σεπτεμβρίου 2019 οργανώθηκε μια βραδιά αφιέρωμα στον πολυτάλαντο Λατίνο Αρμάνδο Τζιοζεφέν που θα αναδείξει τις διάφορες πτυχές του έργου του - ζωγράφο, συνθέτη, μουσικό, αερομοντελιστή.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλάμβανε το μουσικό συγκρότημα του Μιχάλης Χατζημιχαήλ που ερμήνευσε συνθέσεις του Αρμάνδο Τζιοσεφέν, έκθεση ζωγραφικής με έργα του, καθώς επίσης και αερομοντέλα κατασκευασμένα από τον ίδιο.

Η βραδιά οργανώθηκε στο Σπίτι των Λατίνων, στη Λευκωσία.

Στην εκδήλωση μίλησαν

  • Η Εκπρόσωπος της Λατινικής Κοινότητας ομάδας κα. Αντωνέλλα Μαντοβάνη
  • Ο κ. Τάκη Χατζηδημητρίου που μίλησε για το άτομο Αρμάνδο Τζιοζεφέν
  • Ο κ. Χαμπής Τσαγκάρη απεύθυνε λίγα λόγια για το ζωγράφο και χαράκτη Αρμάνδο
  • Η κα. Αθηνά Βιολάρη μίλησε για το μουσικό έργο του Αρμάνδου Τζιοζεφέν
  • Ο κ. Λουκής Λουκαΐδης παρουσίασε την προσφορά του Αρμάνδου Τζιοζεφέν στην ανάπτυξη του αερομοντελισμού στη Κύπρο
  • Τέλος η κόρη του Αρμάνδου Τζιοζεφέν, την κα. Παόλα Τζιοζεφέν Θεοδούλου ευχαρίστησε τους ομιλητές και παρευρισκόμενους

Η εκδήλωση χρηματοδοτήθηκε από το Σχέδιο Στήριξης Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων Θρησκευτικών Ομάδων των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού

Χορηγός Επικοινωνίας υπήρξε το ΡΙΚ

Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου Κύπρου, 18-20 Απριλίου 2018

PRESS RELEASE

Οι διοργανωτές του Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου Κύπρου ήταν η Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου και το Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου Terra Sancta με την υποστήριξη της Κουστωδίας Φραγκισκανών των Αγίων Τόπων - Λατινικής Εκκλησιάς Κύπρου και με τη στήριξη της Πρεσβείας της Ιταλίας στην Κύπρο και την τεχνική υποστήριξη του κατασκευαστή εκκλησιαστικών οργάνων Tamburini.

Ως Εκπρόσωπος της Λατινικής Κοινότητας είχα θέσει υπό την αιγίδα μου το Φεστιβάλ. Δόθηκαν ρεσιτάλ στις Λατινικής Καθολικές Εκκλησίες της Λευκωσίας, Λεμεσού και Λάρνακας.

Εγκαίνια Εκθεσιακού και Πολιτιστικού χώρου "Σπίτι των Λατίνων", Οκτώβρης 2017

AΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

«Σπίτι των Λατίνων», χώρος εκδηλώσεων και προβολής της Λατινικής κοινότητας της Κύπρου.

Εγκαινιάστηκε στις 12 Οκτωβρίου 2017 από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη το «Σπίτι των Λατίνων» στη Λευκωσία. Η Λατινική κοινότητα της Κύπρου έχει παράδοση στην πολιτιστική προσφορά και το «Σπίτι των Λατίνων» (ΣΤΛ) θα παρέχει την δυνατότητα στους Λατίνους ζωγράφους, συγγραφείς, ποιητές, ιστορικούς κ.α. να προβάλουν το έργο τους. Ο χώρος θα φιλοξενεί εκθέσεις και εκδηλώσεις για την προβολή της παρουσίας της Λατινικής κοινότητας της Κύπρου όπως επίσης και εκδηλώσεις φιλανθρωπικών οργανώσεων και σωματείων της κοινότητας. Το ΣΤΛ θα αναδεικνύει την ταυτότητα των Λατίνων της Κύπρου και θα είναι ανοιχτή πρόσκληση προς την κυπριακή κοινωνία, για να γνωρίσουν την Κοινότητα. Στα εγκαίνια παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων , ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Πρέσβεις, Βουλευτές, ο Επίτροπος Προεδρίας, Έπαρχος Λευκωσίας, Εκπρόσωπος της Αστυνομίας και μέλη της Λατινικής κοινότητας.

Μόνιμη Έκθεση της Λατινικής Κοινότητας στο Κέντρο Εικαστικών Τεχνών και Έρευνας (CVAR), Ιούνιος 2018

AΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Ταξίδι στο χρόνο προσφέρει η νέα Μόνιμη Έκθεση της Λατινικής Κοινότητας στο Κέντρο Εικαστικών Τεχνών και Έρευνας (CVAR) στη Λευκωσία

Εγκαινιάσθηκε την Τετάρτη 20 Ιουνίου η Μόνιμη Έκθεση της Λατινικής Κοινότητας στο Κέντρο Εικαστικών Τεχνών και Έρευνας (CVAR) στη Λευκωσία. Η έκθεση μας ταξιδεύει στο χρόνο και συγκεκριμένα προς το τέλος του 19Ο αιώνα, όταν οι Λατίνοι Καθολικοί με Ευρωπαϊκή καταγωγή, είχαν έντονη παρουσία στη Κύπρο. Η έκθεση απεικονίζει την ευρωπαϊκή κουλτούρα που η κοινότητα μετέφερε μαζί της, την κάθοδο Ευρωπαϊκών προξενείων, την ανάπτυξη εμπορίου και νέων επαγγελμάτων, την δημιουργία σχολείων, την διδασκαλία ξένων γλωσσών, την αρχιτεκτονική και την μόδα στο ρουχισμό και στα έπιπλα. Η Έκθεση περιλαμβάνει επίσης φωτογραφικό υλικό και εκθέματα από την Λατινική Καθολική Εκκλησία. Στόχος της έκθεσης είναι η προβολή της Λατινικής Κοινότητας και η συμβολή της στη κυπριακή κοινωνία σε ένα χώρο που έχει ως γνώμονα του την προώθηση του πολιτισμού και την ειρηνική συνύπαρξη. Στα εγκαίνια παρευρέθηκαν Εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας ο Προεδρικός Επίτροπος κ. Φώτης Φωτίου, η Επίτροπος Ισότητας των Φύλων, ο Πρέσβης της Ιταλίας, η Πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών, η Πρέσβης της Πολωνίας, η Πρέσβης της Αυστρίας, η Πρέσβης της Ιρλανδίας, UNDP Programme Manager και ο Διευθυντής Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.